Loading...
De verschillende mogelijkheden tot opbaren 2017-11-07T20:05:51+01:00

Opbaren

De dagen voor een uitvaart zijn voor nabestaanden een hectische en emotionele periode. De uitvaart moet volgens de wet uiterlijk zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden en het definitieve afscheid komt hierdoor al snel dichterbij. Hoe en waar de overledene opgebaard wordt, speelt een belangrijke rol in het rouwproces. Van Dongen UitvaartZorg heeft diverse mogelijkheden tot opbaring. Wij proberen nabestaanden zoveel mogelijk te betrekken bij het hele rouwproces. Dit vanuit de gedachte dat alles kan, maar niets moet. Het kan bijvoorbeeld heel troostvol zijn om te helpen bij de verzorging van de overledene. Uiteraard nemen wij deze taak graag uit handen als u dit liever niet doet.

Opbaren in een uitvaartkist of een bed

Het opbaren kan zowel thuis als in het UitvaartCentrum. U heeft hierbij de keuze voor een uitvaartkist of een bed. Het is maar net wat u fijn vindt. Wij koelen de uitvaartkist of het bed van onderaf, zodat de overledene de gehele tijd op dezelfde plaats kan blijven. Het is ook mogelijk om de overledene eerst op bed op te baren en naarmate de dagen verstrijken over te stappen op een uitvaartkist. Vooral voor kinderen is dit een wat natuurlijker proces.

Thuis opbaren

Als u graag afscheid wilt nemen in een vertrouwde omgeving, kunt u ervoor kiezen om thuis op te baren. U kunt dan elk moment van de dag bij de overledene zijn. Overdag drinkt u een kopje koffie aan de keukentafel en ‘s nachts waakt u met een kaarsje bij het lichaam. Dit kan enorm helpen bij het rouwproces. Onze uitvaartverzorgers komen bovendien elke dag even kijken hoe het gaat met lichaam en de koeling.

Opbaren in een rouwkamer

Het UitvaartCentrum van Van Dongen UitvaartZorg heeft vijf verschillende rouwkamers waar we de overledene kunnen opbaren. De overledene blijft hier van binnenkomst tot de dag van vertrek. Zet bloemen, foto’s en kaartjes neer om u te omringen met persoonlijke herinneringen en de kamer eigen te maken. Op afspraak kunnen nabestaanden afscheid komen nemen. Daarbij krijgt u alle tijd, wij kijken niet naar een kwartier. Daarnaast houden we rekening met uw privacy, we zorgen daarom dat er altijd maar één familie tegelijk aanwezig is.

Altijd toegang met een sleutelkamer

Van onze sleutelkamer krijgen alleen de nabestaanden de sleutel. U kunt dus afscheid komen nemen wanneer en zo lang u zelf wilt, al is het middernacht. Net als thuis. De lichte en ruime kamer is uitgerust met een eigen pantry waar u koffie, thee, ranja of soep kunt pakken. Doordat de overledene vanaf het moment van binnenkomst tot vertrek in dezelfde kamer blijft, kunt u de ruimte eigen maken met bijvoorbeeld kaartjes, bloemen of foto’s.

Het opbaren van de overledene is een belangrijke fase van het rouwproces. Onze uitvaartverzorgers staan u bij in deze moeilijke tijd.

Neem contact op