30 Jaar uitvaartverzorger

Vandaag ben ik precies 30 jaar uitvaartverzorger. Voor de mensen die mij kennen, mijn eerste uitvaart deed ik toen ik nog net geen 20 jaar was. In de beginjaren merkte ik wel dat de nabestaanden nog wat vertrouwen in me moesten krijgen, door m’n jonge leeftijd. Maar gedurende een gesprek voor het bespreken van een uitvaart verdween dat, want ik had al een achtergrond met ouders die een uitvaartonderneming hadden.

In de jaren erna heb ik me kunnen ontwikkelen tot een allround uitvaartverzorger. Het bedrijf waar ik toen werkte, Uitvaartverzorging H. Ogier op het Sweelinckplein in Den Haag, had namelijk ook eigen rouwauto’s en een uitvaartcentrum. Nadat het bedrijf een paar keer overgenomen was ben ik in februari 2005 Van Dongen UitvaartZorg begonnen. Gelukkig groeide het bedrijf en kwam er uiteindelijk ook een Van Dongen UitvaartCentrum, een huisdrukkerij, een eigen rouwauto, de Stichting Van Dongen UitvaartGelden Beheer en sinds juni vorige jaar de zelfstandige vestiging De Statenlaan UitvaartCentrum & UitvaartZorg.

In de loop der jaren zijn er veel zaken veranderd. Van een drukproef per fax van de drukkerij krijgen (en deze naar de nabestaanden brengen) tot zelf een drukproef maken en aan de nabestaanden mailen. Van een keuze tussen een zwarte of grijze rouwauto tot vele verschillende kleuren auto’s, merken en bijzonder rouwvervoer (zoals een bakfiets, een loopkoets of een rouwcaravan). En van een zwart jacquet met hoge hoed dragen tot de franse lelie (ons logo) verwerkt in onze uitvaartkleding.

Maar ook de uitvaartgebruiken veranderde. Vroeger was 30 minuten voldoende voor een auladienst en stond je soms na 3 muziekstukken weer buiten. Nu duren uitvaarten vaak langer door een persoonlijke invulling en meer mogelijkheden zoals een fotopresentatie en uitgebreidere catering. Maar nog steeds komt de cake wel eens voorbij hoor. 😊

Ik ben dankbaar dat ik dit werk al 30 jaar mag doen en dat ik fijne mensen om me heen heb. Ik haal er nog steeds erg veel voldoening uit om nabestaanden te kunnen adviseren en te begeleiden. Maar een bedrijf leiden is ook wel in mijn straatje. Kortom: geen dag is hetzelfde en het blijft boeiend.

 

^Iwan

2021-04-01T07:56:12+02:00